Conform unor date recente, românii – în medie – schimbă periuța de dinți la 2 ani. Asta înseamnă că o folosesc cu aproximativ 21 de luni mai mult decât ar trebui, în eventualitatea unui periaj corect.
Periuța de dinți trebuie schimbată la 3 luni deoarece perii se tocesc sau se evazează, nemaifiind la fel de eficientă.
Indiferent de grija cu care igienizați periuța după fiecare spălare, microbii se acumulează în timp.
Unii producători au introdus peri indicatori de diferite culori la unele periuțe, care te „anunță” când să o schimbi prin decolorarea spre alb. Ingenios și greu de ignorat.
Dacă periuța de dinți se uzează, prea repede, în câteva săptămâni, înseamnă că periajul este excesiv de puternic și poate duce la sângerare, retragerea gingiilor și la ulcerații dureroase. Este important să schimbi și tehnica de periaj, nu doar periuța.
Dacă îți dorești să ai o grijă suplimentară de periuța de dinți este indicat să o depozitezi în poziție verticală pentru a permite apei să se scurgă din zona activă. O poți clăti din când în când cu alcool sau o poți scufunda timp de 5 secunde în apă fierbinte.
Nu trebuie să acoperi periuța de dinți cu un capac de protecție sau să o depozitezi într-un spațiu închis deoarece umezeala acumulată este un mediu prielnic pentru înmulțirea bacteriilor și a altor microorganisme.
Cere mai multe detalii despre periaj și periuțe de dinți medicului stomatolog la următoarea vizită la InoDental.
Zâmbetul înseamnă sănătate.