Ești nemulțumit/ă de culoarea dinților tăi și ai vrea să ai un zâmbet precum al vedetelor de la TV?
Albirea dinților este o procedură prin care culoarea dinților este modificată de la culoarea lor naturală la o nuanță mai deschisă (dinți mai albi). Aceasta se poate realiza atât în cabinet, cât și acasă.
Există mai multe metode de albire, de la paste de dinți speciale, benzi, laser, geluri și până la agenți de albire folosiți în cabinet.
În funcție de situația clinică a fiecărui pacient, medicul stomatolog recomandă o anumită metodă de albire.
Albirea dinților este recomandată persoanelor care au dinții sănătoși, gingii fără probleme, ori pacienților care au tratat anterior toate afecțiunile dentare și gingivale. Există și situații în care albirea dinților nu este recomandată, cum ar fi persoanelor cu dinți sensibili, alergii la substanțele de albire, boli ale gingiei, smalț erodat, carii, sarcină, persoanelor care alăptează sau copiilor sub 16 ani.
Există vreun risc?
Efectele negative cel mai des întâlnite sunt creșterea sensibilității dentare și apariția unor mici iritații ale gingiei, în timpul tratamentului. Ambele efecte dispar, de obicei, după 1-3 zile de la oprirea tratamentului sau de la finalizarea acestuia.
Ce trebuie știut este faptul că substanța de albire acționează doar asupra materialului organic, ceea ce înseamnă că după albire toate obturațiile (plombele) dar și lucrările protetice (fațete, coroane) nu-și vor schimba culoarea, arătând destul de inestetic. De aceea este recomandată schimbarea obturațiilor vechi, după albire, cu altele noi la culoarea actuală a dinților. Etapă valabilă și pentru lucrările protetice.
Cât durează efectul albirii?
În cele mai multe dintre cazuri 2-3 ani, însă pentru asta pacientul trebuie să urmeze cu strictețe indicațiile medicului stomatolog:
- în primele 72 de ore de la albire trebuie să se consume doar alimente/băuturi albe sau transparente;
- trebuie evitat contactul dinților cu băuturile și alimentele colorate (vin roșu, cafea, băuturi acidulate, coloranți alimentari înglobați în cantități mari) pe durata tratamentului, ideal înca 2 săptămâni după albire. În eventualitatea în care a consumat acest tip de alimente trebuie să se efectueze clătiri cu apă, apă de gură sau periaj dentar;
- este recomandată folosirea unei paste de dinți pentru albire timp de 2 săptămâni, doar o dată pe zi (seara), iar dimineața să se folosească o pastă de dinți cu fluor sau pentru dinți sensibili;
- trebuie să se prezinte la câteva zile după finalizarea tratamentului de albire la cabinet pentru o ședință de fluorizare;
- igienă orală trebuie să fie ireproșabilă;
- în cazul fumătorilor, dacă nu se renunță la acest viciu durata albirii va fi mai scurtă. Acest tratament se poate relua periodic pentru a fi menținută estetica dentară dorită.